A budai Rákosi villában

Mikor kitaláltam a regény cselekményét, nyilvánvaló volt, hogy Rákosi Mátyásnak szerepelnie kell benne. Ha másért nem, hát azért, mert valójában ő irányított mindent, köztük az ÁVH-t is. Mint ahogy azt korábban megírtam, kezdetben egy zuglói villában lakott, majd biztonsági okok miatt felköltözött Budára, egész pontosan a Lóránt utca 4/b alatt található épületbe.

Bejárat a Rákosi villába
Bejárat a Rákosi villába

Ezt jelöltem a térképen is. Az ötvenes években persze nem csak ez az ingatlan volt az övé, a szomszédos telkeket is felvásárolták részben az őrszemélyzet számára, részben biztonsági okokból.

Sorompó csonk?
Sorompó csonk?

Csütörtök reggel úgy döntöttem, teszek egy látogatást a környéken, hátha segít majd az írásban. Az eső szemerkélt, így nem sok kedvem volt gyalogolni, mégis nekiindultam végigjárni az utcát, amit korábban egy sorompó zárt le, és elméletileg ennek a csonkja még ma is megvan. Végül találtam egy tőben elvágott fém rudat, ami akár lehet a sorompó maradványa is, vagy ki tudja. Ezután visszasétáltam a házhoz, amit mára 11 lakásra osztottak fel.

A felújított villaépület
A felújított villaépület

Végül addig fotóztam, míg egy kocsi kihajtott a kapun. Mondtam a fiatalembernek, hogy engem a ház első lakója érdekelne (nem vagyok benne biztos, hogy tudta, kiről beszéltem), amire azt mondta, hogy csöngessek be XY-hoz, aki később kérte, hogy ne szerepeljen itt sem a neve, sem a fotója.

X úr nagyon kedves volt, szívesen mesélt a múltról, hisz Rákosi után ő lett az első új lakó. Egy munkásszállás után kapta ezt a helyet. „Hát hogy a p…ába ne fogadtam volna el…egy munkásszálló után, ahol két vaságy volt, meg egy szekrény.” Volt olyan kedves, és körbevezetett az eső ellenére is. A bejárattól balra lévő épületben álltak az autók, a garázsbejáró még az eredeti, s az épület felső részében volt az egyik ún. ajándék szoba.

Rákosi garázsa
Rákosi garázsa

Itt halmozták fel azt a rengeteg értéket, amivel Rákosit elhalmozta a dolgozó nép. A járólapok között vörös salak volt szétterítve és állítólag a gyalogösvények mellett mozgásérzékelők voltak, hogy az őrök se lépjenek le róluk. A kert egyébként hatalmas, van néhány nagyon idős ezüstfenyő, meg pár tiszafa. A kert jelentős része már el van kerítve, és meghirdették eladásra…de a kutyának sem kell. A kert közepén egy medence romjai látszanak, melybe a házból vezették be a meleg vizet. Még X úr is használta mikor beköltözött. Volt egy kisebb üvegház is, ennek már csak a téglái látszanak.

Az egykori medencea
Az egykori medence

Végül már majdnem elköszöntem, mikor X úr megkérdezte, be akarok-e menni a házba? Mondtam, hogy ha lehet, akkor mindenképp. Az ő lakása korábban a régi cselédszoba és az étkező volt. A szomszéd lakásban volt a vetítő terem, merthogy ilyen is volt. Sőt a pincében (ahova szintén lementünk) egy komplett keramikus műhely a feleségének. A korabeli berendezés egyébként rendkívül puritán volt. Unokahúga, D. Kardos Éva panaszkodott is, hogy ez nem eléggé méltó Rákosihoz. Alig volt pár kép a falon, főként önmagáról és Sztálinról. Rákosi hálószobája az emeleten volt, feleségétől külön, középen volt még egy szalon, illetve a dolgozószobája. Az ablakok mind páncélozottak voltak, de ez csak egyik eleme a Rákosit körülvevő biztonsági rendszernek. Mivel azonban ez a bejegyzés már így is hosszúra nyúlt, erről majd később.

Amikor reggel elindultam, nem gondoltam volna, hogy bejutok a házba. Ott lépdeltem, ahol 60 évvel ezelőtt Rákosi Mátyás is sétálgatott a kertben, gyönyörködött a muskátlijaiban, miközben azt tervezte, hogyan távolítsa el politikai ellenfeleit. Furcsa érzés egy volt diktátor otthonába lépni. Ezúton fejezem ki hálámat X úrnak, hogy mindezt lehetővé tette.

További részletekért meg lehet nézni a XXI. század c. műsor vonatkozó adását itt. A riport elején van szó a villáról, az ottani életről, bár az egész műsor nagyon érdekes. Bemutatja, hova jutott Rákosi a budai fényűző villából, s hogyan élt későbbi száműzetése idején.

Share

1 comment on A budai Rákosi villában

  1. Visszajelzés: Kétharmad |

Comments are closed.