8. fejezet – háttér

Most akkor térjünk kicsit vissza a regényhez, melyet a 7. fejezetnél hagytunk magára, és melyből elég sok mindent megosztottam, mint például eredeti dokumentumokat is. Ahogy említettem, a regény szerkezete kettős, míg a páratlan fejezetek egy ÁVH nyomozásba engednek betekintést, addig a párosakban főként civilekről van szó. Hát ide kapcsolódunk most be, különböző helyszíneken.

Az első helyszín az Állami Bábszínház, ahogy az egyik főszereplőm díszletfestői munkákat is ellát. Tudom, ez a legtöbb olvasó számára lényegtelen lesz, de utánajártam, hogy 1950-ben mint játszottak a Bábszínházban, illetve milyen előadásra készültek, így ami végül is bekerült a szövegbe, az teljes mértékben pontos. Innen aztán eljutunk a Bethlen Gábor térre, ahol egy kis órás üzlet található. Beszélgettem a tulajjal, és állítása szerint az épület, ami egyébként a színház oldalában található, már megvolt az ötvenes évek elején, és már akkor is órás műhelyként funkcionált. Igazából a Lakos nevű szereplő csak azért lett órás, mert megtetszett nekem a kis bódé az egyetemünk mellett. Innen jutunk el az egykori Balett Intézetnek helyet adó Drechsler palotába, ahol korábban a Szabad Száj szerkesztősége is volt.

Órás bolt a Bethlen téren
Órás bolt a Bethlen téren

Eközben a regény további szereplői az Istenhegyi úton sétálnak, és ez az a pontja a regénynek, ahol először derül fény arra, hogy többé-kevésbé vajon mit is akarnak őt csinálni, hova vezet az ő cselekményszáluk. Mind a regény, mind a szereplők számára igen ambiciózus cél, és amennyiben megnézitek a holnap térkép fülét, akkor az is kiderül, hogy egész pontosan milyen híres, hírhedt környéken sétálnak, s így most már bárki kitalálhatja, miről is szól a regény. Sőt, a fejezet legvégén még több kulcsot adok az olvasó kezébe, mert miután Lakos ellátogat a Harminckettesek terén álló Szent József templomba, hogy találkozhasson egy szabó ismerősével, majd felmennek egy kis, Kálvária téri lakásba, ahol néhány egyenruháról készített rajzot vesz elő. És itt véget is és a fejezet, reményein szerint újabb és újabb kérdéseket hagyva maga után.

Egyszóval a nyolcadik fejezetben kezdenek felpörögni az események, több szálon fut tovább a cselekmény, sok minden kiderül, de még több az újonnan felmerülő kérdés. Én alig várnám, hogy tovább olvassam. 🙂

Továbbra sem kaptam levelet a kéziratot olvasó szakértőtől…úgy látszik, ez az év már így fog eltelni. 🙁

Share