Letartóztatási határozat

Még csak vasárnap van, és kivételesen nem kések a bejegyzéssel. Közben kiderült, hogy a NEB-nél dolgozó hölgy kicsit el van havazva az október 23-a miatt, ezért még nem nagyon jutott a kézirat elolvasásáig. Így megint csak várok. Másra egyébként sincs időm.

Viszont! Ha elolvastátok a korábban közreadott, általam írt fiktív környezettanulmányt, akkor a mostani részlet tulajdonképpen elmondja, mi is történik a 7. fejezetben. Jó, ez a két rövid részlet csak a kezdet és a végpont, a közte történtek szerintem elég érdekesek. Alább tehát egy félig fiktív határozat, mely maga után vonta az államvédelmi nyomozás megindítását.

HATÁROZAT

vizsgálati ügy megindításáról.

Alulírott Szabados Imre államvédelmi százados átvizsgáltam a Forgách Alfonz /Budapest, 1927/ Budapest, VIII. Nap utca 19. lakosra vonatkozó anyagot, és megállapítottam, hogy nevezett alaposan gyanúsítható azzal, hogy fegyveres csoportot hozott létre, melynek célja „amerikai segítséggel megdönteni a demokratikus rendszert”. Forgách kapcsolatban állt Magasházi Györggyel, aki korábban hasonló illegális csoportban tevékenykedett. A jelentések alapján rendelkezésére állt egy Parabellum típusú pisztoly is, mely alkalmas fegyveres támadás végrehajtására, s ezt a házkutatás eredménye is igazolta. A lakásban talált valuta bizonyítja az imperialista kapcsolatokat. Mindezek alapján Forgách Alfonz ellen ezért megindítom az államvédelmi vizsgálatot.”

A dokumentum végére még általában odaírtak pár sort a kihallgatással kapcsolatban. Ez a regényben így szerepel.

„Az első kihallgatást a Határozat kiállítása után az őrizetbe vételt követő 24 órán belül meg kell kezdeni!”

Share