Cukrászda a Sztálin úton

Először is befejeztem a 14. fejezetet, és elküldtem az eddig meglévő kéziratot Müller Rolfnak. Azután megpróbáltuk kideríteni, mi lehet a baj a holnapon lévő térkép menüvel, de még mindig nem oldódott meg a probléma, ezért egy kis türelmet kérek. Ugyanakkor jó lett volna, ha el tudjuk hárítani a problémát, mert e bejegyzés megint a regény egyik konkrét helyszínét mutatja be.

Korábban már írtam róla, hogy a Fortepan nagyon hasznos, ha az ember történelmi tárgyú regényt ír, hiszen a korabeli helyszínek alapján tudja kitalálni a cselekmény egyes részeit is. A negyedik fejezethez keresgéltem ötleteket, ugyanis az volt a terv, hogy lehetőleg az ÁVH Sztálin út 60-hoz közel találjak egy alkalmas helyet, ahol a két szereplőm esetleg zavartalanul ülhet le beszélgetni, bár tudjuk, hogy zavartalan beszélgetés akkor nem nagyon volt. Ők azt gondolják, hogy az ÁVH kevésbé figyelteti a saját háza táját, s hogy ebben igazuk van-e, nos ahhoz el kell majd olvasni a regényt…ha kiadják.

Cukrászda a Sztálin úton 1950-ben (forrás: Fortepan, kovácsmártonernő)
Cukrászda a Sztálin úton 1950-ben (forrás: Fortepan, kovácsmártonernő)
andrassy
Az egykori cukrászda épülete 2015-ben.

Nos, ez alapján pásztáztam végig a Sztálin/Andrássy utat, és találtam egy kis cukrászdát, nem messze az Eötvös utcától, ahol annak idején az útlevél osztály volt. A kép 1950-ben készült a május 1-i felvonuláson. Ha megnézzük a képet, akkor a sarkon egy gyógyszertár állt, a Hősök tere felé pedig egy ing készítő és egy fotós. A GoogleMaps street view funkciójának segítségével azt is meg tudjuk nézni, mi áll most, ugyanezen a helyen. Sajnos, nem elég jó a felbontás, de a boltíves kapualj talán felismerhető. A sarkon most Kormányablak áll, mellette szolárium és egy gyerekruhabolt. Kicsit megváltozott a világ.

És hogy mi történt az említett cukrászdában? Nos, az is hamarosan kiderül. Ha tetszett a bejegyzést, oszd meg nyugodtan. 🙂

Share

1 comment on Cukrászda a Sztálin úton

  1. Pingback: Egy év

Comments are closed.