Ellenzék nélkül

Ha ma az ember szétnéz egy újságos standon, a legkülönfélébb lapokat veheti meg pártállásától függően. Ezekben aztán ugyanaz a kérdés más és más megvilágításba kerülhet attól függően, hogy mit diktál az adott párt érdeke. Valahol, mélyen persze ott húzódik a valóság is, de sajnos ma nincs olyan hír (vagy csak kevés), amit ne járna át a politika.

Magyar Nemzet, 1950. március - nem épp elfogulatlan áradozás a szocializmusról
Magyar Nemzet, 1950. február – Nem épp elfogulatlan áradozás a szocializmusról

Mindez nem így volt az 1950-es években. Az ellenzéki sajtót szép lassan leépítették, de a fennmaradó újságok tartalma sem különbözött lényegesen a Szabad Néptől. Ma ismét a Szabó Ervin Könyvtárban voltam, és három napilap hírein rágtam át magam a vonatkozó időszakra. A Magyar Nemzet ma egy inkább jobboldalinak tartott lap, korábban a Kisgazdapártot támogatta, a Szabad Szó a Nemzeti Parasztpárt, míg a Kis Ujság szintén a Kisgazdapárt lapja volt. Ha végignézzük a vezető híreket, gyakorlatilag ugyanazt találjuk, mint a Szabad Népben: Sztahanovista találkozó, majd Rákosi Mátyás beszéde, és annak hatása.

 
 

Magyar Nemzet, 1950. március - Olvassuk, tanulmányozzuk Rákosi beszédét!
Magyar Nemzet, 1950. február – Olvassuk, tanulmányozzuk Rákosi beszédét!

Munkaversenyek, és egyéni munkafelajánlások a közelgő április 4-e kapcsán. A Ludas Matyi film sikere és fogadtatása. A Standard per és annak ítélete, készülődés a nemzetközi Nőnapra, szovjet árcsökkentés, sztrájk Franciaországban, új budapesti szovjet nagykövet, hogy csak néhányat említsek. A hírek tehát nem változtak, sőt a hirdetések sem. Ugyanúgy ajánlották a Rákosi-per írott anyagát mint a Szabad Nép. Hasonlóan éltették Rákosit a születésnapján…persze sok más választásuk nem volt.  Egyszóval nem volt ellenzék, nem volt ellenvélemény, s minden csak látszólagos volt, hisz a hírek sem feltétlenül a valóságot mutatták be.

 
 

Magyar Nemzet, 1950. március 9. - Rákosi köszöntése
Magyar Nemzet, 1950. március 9. – Rákosi köszöntése

Ettől függetlenül egy-két érdekesség hasznos lehet a könyvhöz, sőt, egy bizonyos vonatkozásban biztos, hogy fel fogom használni a mai jegyzeteket.

Végül valami egészen más. Ma nem a megszokott útvonalon mentem a könyvtárba. A biciklimmel kis utcákon keresztül haladtam, s közben figyeltem az eldugott utcákat, érdekes házakat, mindent, ami esetleg fontos lehet. Mert a regény helyszínei itt vannak körülöttünk. Mindig van egy bolt, egy régi műhely ami megtetszik, és ahová majd elhelyezhetem fiktív szereplőimet. Most már hamarosan…

Share