Budapest anno

Azt hiszem a valós történelmi közegbe helyezett regények legnagyobb buktatója az lehet, ha az adott korrajz nem elég pontos. Ráadásul 1950 nincs túl messze, így sok olvasóban még elevenen élhetnek az emlékek, így nem lenne szerencsés, ha valótlanságokat írnék. Épp ezért kezdtem el már az elején utánajárni annak, hogyan lehetne a legpontosabb képet kapni az 1950-es év Budapestjéről.

Kocsma a Rottenbiller utcában (1951). Forrás: Fortepan/IMRE
Kocsma a Rottenbiller utcában (1951). Forrás: Fortepan/IMRE

Valószínűleg senki nem emelne szót, ha egy általam kitalált, a Király utca és körút sarkán lévő kalapboltról írnék. Ugyanakkor egy elég szöszölős ember vagyok, akit mindez nem elégít ki. Épp ezért hosszú órákat töltöttem különböző archív képek végignézésével, hogy ha (majd) például egy kocsmáról írok a Rottenbiller utcában, akkor az lehetőleg tényleg egy létező hely legyen. Tudom, ez senkinek sem tűnik majd fel, és még kevesebben tudják majd értékelni (hisz elvégre fikció is lehet), így ez csupán az én aprólékosságomat mutatja. Történetesen a fenti kocsma tényleg létezett. 🙂

Akit érdekel a helytörténet, annak két oldalt tudok ajánlani. Az egyik a Fortepan, amíg elég széles időintervallumból merít, a másik pedig a Budapest régi képeken nevű facebook csoport. Ennek a keresője is elég jó működik, bár inkább helyszínre lehet keresni, mint egy adott év képeire. Sok hasznos adat nyerhető ezekből: üzletek, különböző busz és villamos járatok, a korra jellemző autó márkák, divat, stb.

 

Lövölde tér (1949). Forrás: Fortepan/IMRE
Lövölde tér (1949). Forrás: Fortepan/IMRE

És végül egy-két érdekesség ennek kapcsán. Péter Gábor, az ÁVH vezetője külön konyhát tartott fent magának, mely a Lövölde tér 1. szám alatt volt. Most az átellenes sarkon egy Lidl bolt van. 1949-ben viszont itt a Söntés söröző állt, a mai buszmegálló mellett pedig valamilyen ismeretlen célú fa bódé. Innen nem messze a Keleti pályaudvarhoz közel a Baross tér tele volt apró üzlettel. Itt ma egy kertészeti bolt van, kis sörözők, ruházati boltok, 1951-ben viszont hús- és édességbolt, de a közelben étterem is volt, lásd a táblát a sarkon.

Én mindenkit arra bíztatok, hogy kicsit keresgéljen saját lakókörnyezete múltjában, mert egy csomó érdekes dolog kerülhet elő a képek alapján.

 

Thököly út/Baross tér (1951). Forrás: Fortepan/IMRE
Thököly út/Baross tér (1951). Forrás: Fortepan/IMRE

 

 

Share