Rákosi zuglói villája

Rákosi villa - ÁVH regényekElőször is nagyon jól esik, hogy máris több mint 50 ember jelezte érdeklődését a munkám iránt. E miatt egy kicsit aggódom is, mert ezek után muszáj lesz produkálni valamit. Igaz, ezért is született az oldal és a blog, és ez segít abban is, hogy semmiképp se süllyedjek el a semmittevésben.

Ugyanakkor épp a nagy érdeklődés miatt megváltoztattam a publikálandó témák sorát. Azt gondoltam, az elején kezdem, honnan indultam el, mit érdemes elolvasni, vagy valami hasonló. Nem szeretnék visszaélni a belém vetett bizalommal, épp ezért írok a regényben (valószínűleg) említésre kerülő Rákosi villáról. Az talán érdekesebb így elsőre.

Rákosi villa - ÁVH regényekA legtöbben tudják, hogy Rákosi egy Lóránt utcai budai villában lakott. Azonban ide csak 1949 májusában költözött fel, s korábban a zuglói villa negyedben élt. Szeretném felkeresni a legtöbb regénybeli helyszínt, és az egykori Rákosi villa nincs is túl messze sem a munkahelyemtől, sem a lakásomtól. Bárki megtekintheti ma is, a pontos cím Szabó József utca 25. A toronyszoba nagyon impozáns, látom magam előtt, amint az öreg (ahogy több korábbi alkalmazottja nevezte) elégedetten nézelődik reggelente az ablakból.

Rákosi életével kapcsolatban az egyik legjobb forrás Pünkösti Árpád: Rákosi a csúcson című könyve. A villáról, és az ottani életről is sok kiderül. Rákosit elhalmozták ajándékokkal, alig bírt tőlük szabadulni. Kapott libát, birkákat, s ezek több napon keresztül a kertben legelésztek, mielőtt az állatkert végül átvette őket. Halmokban álltak a szőnyegek, textilek és egyéb ajándékok. Az élelmiszert általában gyermekotthonoknak adták. 1951-ben leltárba vettek mindent, a lista 416 tételre rúgott. A berendezés ugyanakkor nem volt fényűző, a Rákosiékhoz járó takarító panaszkodott is, hogy miért nincs jobban berendezve a lakás.

Később biztonsági okok miatt költöztek fel a Szabadság hegyre, de a villát fenntartották. Egyrészt fenntartották a látszatot, hogy még lakják a házat, másrészt Rákosi felesége, Fenya (Feodora Fjodorovna Kornyilova) nem vihette oda a barátait, de ide járt hozzá egy magyartanár is. Gyakran tartottak fogadásokat a házban, mert a budai villába csak a legszűkebb párt elit kapott meghívást.

Rákosi villa - ÁVH regények

Aki szeretné felkeresni a villát, kap némi segítséget is. A honlapon szerepel egy térkép fül. Itt szeretném megjeleníteni az összes valós, illetve fiktív helyszínt, valamint minden olyan helyet, ahol megfordultam a regényírás kapcsán.

Jó böngészést!

Share