Helyszínek

Mint mindig, először is egy kis helyzetjelentés. Elkészültem a 13. fejezettel, és a 14. felén is túl vagyok. Ha ilyen tempóban tudok dolgozni, akár még a hét vége előtt ez is készen lesz, és így talán a regényt is hamarabb befejezem. Azért ne igyunk előre a medve bőrére…

Mikor nekikezdtem az írásnak, megpróbáltam felkeresni a regényben előforduló valós helyszíneket, és ahogy bicikliztem a városban, próbáltam azt is kitalálni, hol helyezzem el a karaktereket. Elsősorban azért született a honlapon található térkép is, melyre már feldobtam pár pontot, azonban jelenleg technikai gondokkal küszködünk, ezért a mostani bejegyzés helyszíneit ne is keressétek rajta. Remélhetőleg a hiba hamarosan elhárul.

Mivel az ötvenes években sok utcát átneveztek, ezért korábban beszereztem egy korabeli térképet. Pár hónappal később ajánlották a Hungaricana oldalt, melynek egyik aloldalán online böngészhetőek a régi térképek, amit csak ajánlani tudok mindenkinek.

István utca 18
István utca 18

Ami pedig a harmadik fejezetet illeti, aki elolvasta, találkozhatott egy Szabados nevű ÁVH-s tiszttel. A regényben szereplő lakása az István (korábban Landler Jenő) utca 18 szám alatt található. Ez nincs túl messze az egyetemtől, ahol tanítok, és majdnem szemben van a kifőzdével, ahol minden nap ebédelek. Egyik nap felnéztem a homlokzatra, és elképzeltem, hogy egykor talán még nem volt meg az erkélyt kettéválasztó rács, és a két lakást összenyitották. Ez pont ideálisnak tűnt egy államvédelmi tiszt otthonának.

Ha innen kimegyünk a Bethlen Gábor térre, akkor ma már szinte hihetetlennek tűnik, de korábban itt villamos járt a Keleti pályaudvartól a Nyugatiig, érintve az Andrássy utat.

A fejezetből az is kiderült, hogy Szabados pszichológushoz jár, akit Budára költöztettem, egész pontosan a Kunfi Zsigmond utcába, ami most Frankel Leó utca. Házszám nincs, csupán annyit tudni, hogy közel lakik a fürdőhöz. Azt gondoltam, hogy a budai “úri” közönség sokkal inkább megengedhette magának, hogy pszichológushoz járjon, annak ellenére, hogy ezt akkoriban nem nézték túl jó szemmel, sőt!

A regényírás során sok, apró helytörténeti érdekességgel találkoztam, ezekről is írni fogok a későbbiekben. Addig is böngésszétek a Hungaricana oldalt!

Share