Ötletbörze

Nem emlékszem, pontosan mit írtam a pécsi látogatásomról a kiadónál, és persze visszakereshetném, de most, hogy belekezdtem ebbe a bejegyzésbe, már nincs hozzá kedvem. Tudom, fel kellett volna erre készülni. A lényeg azonban az, hogy persze várják a következő regény kéziratát, és végül egy 2022 karácsonyi megjelenésben egyeztünk ki. Ez amúgy tarthatónak tűnik, főként ha jól haladok a tervezéssel, és utána is elégedett leszek a vázlatokkal.

Ezen felbuzdulva ma az ÁBTL két történészével is beszélgettem az új regényről. Mielőtt azonban mindenki ujjongásban törne ki, egyelőre azért nehéz „regényről”, vagy „cselekményről” beszélni. Inkább amolyan ötletbörze (brainstorming) volt az egész. Elmondtam, mi minden jutott eszembe eddig. Utána megbeszéltük, hogy ezek mennyire jók, vagy rosszak, mennyire reálisak, illetve mennyire lehet ezt egy regényben megírni. Kaptam a témához könyv ajánlatokat. Plusz egy cikket, később pedig neveket, konkrét ügyeket, amiket érdemes elolvasni a Levéltárban, stb, stb. Szóval ez a rengeteg ötlet még nagyon sok mindent fog megváltoztatni az eredeti terveken. Például a cselekmény egy bizonyos részét a Börzsönybe és az északi határra terveztem, de hamar meggyőztek, hogy több lehetőség lenne az egykori Jugoszláv, déli határ mentén.

A határidő egyelőre tehát nem sürget, mert tudom, ha már csak az írás van hátra, az relatíve gyorsan megy, bár így is 4-5 hónapot rá kell szánni. Viszont ha nem töltök el legalább ugyanennyit a tervezéssel, akkor nem ér semmit az egész.

Share