Közélet

Sokat gondolkodtam, hogy kell-e egy írónak megnyilvánulnia közéleti kérdésekben. És nem csak azokról az írókról van szó, akik tényleg sok embert érnek el, hanem mindenki másról, avagy rólam is. Elvégre mindenkinek van véleménye mint magánember számos olyan dologról, ami meghatározza az életünket, az országunk sorsát, esetleg megítélését. Mégis a többség nem akar ezekben megnyilvánulni, és ennek több oka is lehet.

Egyesek talán azt gondolják, hogy ez nem érdekli az olvasókat, követőket. Ők arról akarnak olvasni, hogy elkészült-e már a következő fejezet, miről fog szólni az új könyv, mikor lehet dedikáltatni, és úgy általában az Író életébe akarnak belelátni. Sokan talán tartanak is attól, hogy egy közéleti poszt elriasztja a facebookon az oldal követőit, akik mást tartalmat várnak.

A másik indok az országunk politikai megosztottsága lehet, és most szándékosan nem fogok megnevezni egyetlen pártot sem. Ha valami olyanról írnék, ami kedves “A” pártnak, akkor a “B” követői rögtön megbélyegeznek, és már mennek is el az oldalról, elvégre az az író is csak olyan A-párti. A világ azonban nem ilyen fekete-fehér, és ha félév múlva egy másik ügy kapcsán igazat adok az ellenkező oldalnak, akkor B-párti leszek, és szerintem sokan nem akarják, hogy az olvasók különböző oldalakra sorolják be őket. Ezért sem akarnak megnyilvánulni bizonyos témákban.

Én viszont azt gondolom, hogy erre szükség lenne, elvégre minden írónak van világképe, és nem csak egy szerző, aki történeteket ír. És minél többet ír, minél több embert ér el, annál fontosabb, hogy ha valami fontos mondanivalója van a világról, akkor azt megossza, hátha jobbá teszi vele ezt az országot, vagy legalább az olvasóit.

Sokszor gondolkodtam, mennyire van erre szükségem, főként úgy, hogy az oldalam elérése azért nem akkor, hogy hír értékű lenne, ha megnyilvánulok valamiben. Pedig bőven lett volna téma eddig is, kezdve a könyvek fóliázásától, a nagy port kavart nyilas-ávéhás besúgó múltig, vagy a kormányinfón is pedzegetett ügynökaktákig. Ezek engem csak közvetve érintenek, de néha azt gondoltam, talán érdemes lenne róluk írni. Talán elvesztenék egy-két olvasót, de az is lehet, nyernék újat. Egyelőre nem tudom, mi lenne a helyes stratégia, de ötleteket kommentben fogadok.

Share