Margó előtti gondolatok

Bevallom őszintén, hogy 2014-ben, amikor eldöntöttem, hogy belevágok a regényírásba, nem gondoltam volna, hogy sok évvel később eljutok egy ilyen rangos eseményre. Majdnem tíz év telt el azóta, és most van három könyvem, amiből az egyiknek két kiadási is megjelent, és úgy tűnik, az olvasóknak tetszik. Ennek ellenére még mindig egy kicsit undergroud írónak tartom magam, távol a mainstreamtől, de talán az új regény segít egy kicsit kitörni ebből. És ez persze csupán azért lenne fontos, hogy több emberhez is eljussanak a könyveim, ezáltal megismerjék egy olyan szeletét a történelemnek, amiről keveset tudunk. Hogy ebből hány eladott példány, mennyi jogdíj lesz, az másodlagos, elvégre nem ebből élek. Ezért is lenne jó, ha sikerülne a történeteket filmes vonalra adaptálni. Persze nem rajtam múlik…de hátha…

És akkor az új regény. Persze, ilyenkor mindig izgatott vagyok, milyen értékelést kapok a Moly-on, lesz-e róla cikk, blog, interjú, bármi, kelt-e bármiféle visszhangot, és ha igen, akkor milyet. És persze azon is szoktam aggódni, hogy ha valaki megírja a véleményét, kritikáját, akkor ne áruljon el róla sokkal többet, mint én a szeretném, avagy spoilermentesen írjon véleményt. Ezúton is hálás vagyok az alábbi sorokért:

” A történet megírása kicsit szokatlan és üdítő is egyben. Úgy a regény első harmadáig bevallom kicsit szenvedtem és nehezen haladtam az olvasással, mert semerre nem haladt a történet, az ÁVÓ-sok is csak körbe-körbe futkostak és nem haladtak az események felgöngyölítésével. Végül is belegondolva, pontosan annyira voltam frusztrálva, mint a szereplők. Azután végül is kiderült, hogy egy főszereplő van, akiről sokáig szó sem esik, de utána kiugrik, mint bokorból a nyúl és le se kerül a fókusz róla ezután.”

Ez természetesen nagyon tudatos döntés volt a részemről, és a főszereplőt azért is rejtegetem, illetve nem beszélek róla, hogy akik olvasták az előzményeket, nekik kellő meglepetést okozzak majd ezzel. Az InfoRádió-nak is nyilatkoztam erről, és ha meghallgatjátok itt, akkor ezúttal is igyekeztem ködösen fogalmazni a cselekményt illetően.

Két nap múlva tehát Margó Fesztivál, de ma este még lesz egy találkozóm, és remélem sikerül eljuttatni mindhárom kötetet egy nagy online lap szerkesztőségéhez, és holnap is lesz egy rádiós interjú. Júniusig tehát sűrű a program. Remélem találkozunk szombaton, vagy valamelyik könyves rendezvényen a közeljövőben.

Share