Vendégszereplés

Ezt a bejegyzést nyár óta szerettem volna megírni, de csak most jött el az ideje. Aki követte az oldalamat, az tudja, nyáron a Művészetek Völgyében jártam, mert a Szibériai csapda egy példányát vittem el Földes László HOBO-nak. Ha elég régóta követed az oldalt, akkor azt is tudhatod, meglehetősen elfogult vagyok a munkássága iránt, de ez a bejegyzés mégsem erről szól.

A szereplőim szinte kizárólag a képzelet szüleményei, leszámítva a valós történelmi karaktereket, azonban néha becsempészem az ismerősöket, leginkább a barátságunk kifejezése jegyében, vagy ezzel tudom megköszönni adott esetben a segítségüket is. A Csengőfrászban épp csak a kollégáim neveit rejtettem el, illetve egy műszakit végzett barátomat raktam a Teleki tér ócskapiacára, aki eladta az adóvevőket Zánkaynak. Ez persze senkinek nem tűnik fel, de nekik talán megért egy apró mosolyt olvasás közben.

A Szibériai csapdában egy, a szállodaiparban dolgozó barátomat tettem meg pincérnek, aki ellátja Csonkát itallal, és az Esztergom történetében jártas másik ismerősöm lett tanár az iskolában, ahova Edit járt. És itt került a képbe Hobo, aki maga is Piliscsabán él, ezért úgy éreztem, kihagyhatatlan ziccer lenne, ha nem tenném bele egyetlen rövid jelenet kedvéért, ezzel is kifejezve a tiszteletemet…illetve sokszor és sok helyen elmondtam, hogy Faludy költészetéhez rajta keresztül vezetett az út.

A most készülő regényben még tovább mentem, és a 10. fejezetben (illetve valószínűleg a következő kettőben is) egy olyan karakterről írok, ahol a mintát szintén egy régi, gyerekkori barátom jelentette. Amikor nyáron találkoztunk, meg is mondtam, hogy pont egy ilyen szereplőre van szükségem, így miért ne használnám fel életének bizonyos elemeit a cselekményhez. Csak nevetett, lehet, nem vette komolyan. Aztán amikor elküldtem neki egy rövid részletet, akkor is nevetett, de szerintem elégedett lesz.

Az általam kitalált szereplő az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén dolgozik. Korábban sporttal foglalkozott, szereti a Ferencvárost, és jogi diplomát szerzett. A sportágat megváltoztattam, a minden más többé-kevésbé valós, igaz, a mostani munkahelye egy kicsit más, de köze van az USA-hoz és a diplomáciához. Még annyit, hogy egy sokak által ismert sportolóról van szó. Hát, ennyivel tudtam körülírni, a kommentekben várom a megoldást a személyére nézve. Amúgy a szövegben a neve is majdnem szó szerint fog szerepelni. 🙂

Share