Első fecskék

Ahogy a múltkor is írtam, az első néhány hét nem kevés stresszt okoz a könyv kapcsán, hiszen tűkön ülve, körömrágva várod, hogy az olvasók ítéletet mondjanak a mű felett. Nos, alig több, mint egy hét kellett ahhoz, hogy megszabaduljak ettől.

Az elmúlt napokban különböző emberek juttattak el hozzám véleményeket a könyvről. Van, akit még az egyetemen tanítottam, vagy együtt kosaraztunk évekkel ezelőtt. Az olvasók között volt krimiíró, és olyan is, akivel nincs semmilyen személyes nexusom. Alább az ő gondolataikat zanzásítottam.

És hát egy dologban mindenki egyet értett: elégedettek voltak a végeredménnyel. Emiatt azért néhány kő legördült rólam. A többség néhány nap alatt végzett az olvasással, és nem csak azért, mert volt rá idejük, hanem szerintük igen feszesre sikerült a cselekmény, ami olvastatta magát, és bár nem szeretem a „letehetetlen” kifejezést, de többek így élték meg az olvasást. Ráadásul a hitelességgel sem volt gond, aminek külön örülök, hiszen szerintem ezen nagyon sok múlik egy történelmi regény esetében. Végezetül többen írták azt is, hogy ugye készül már a következő könyv?

Ezzel kapcsolatban elég egyértelmű a válasz: nem. Illetve ez nem pontosan igaz, mert azt nagyjából tudom, hogyan lehet tovább vinni ezt a regény különálló történetként. Tehát ötletek vannak, de ezeken nem dolgozom. Továbbra is úgy gondolom, az írás nem verseny, ráadásul egy ilyen történelmi regény valóban sok előzetes kutatással is jár, így az ötlettől a megvalósításig akár egy év is eltelhet. Nem állnak halomban a kézirataim. Épp ezért most megvárom, hogy a Szibériai csapda kifusson, egy kicsit élvezzem a munka gyümölcsét, aztán meglátjuk, mit mondanak a hivatalos ítészek, kritikusok. És ha megint minden kedvező lesz, akkor 2021 második felében vágok majd bele a komolyabb tervezésbe. Ennyi pihenés elvégre jár.

Még egyszer köszönöm, akik eddig írtak nekem. Ha netán elolvastátok a könyvet, és Moly.hu-n is megemlékeztek róla, azt külön köszönöm. Remélem hamarosan lesz könyvbemutató, sőt, a világ is helyreáll, hogy írhassak is a könyvekbe valami személyeset. 🙂

Share