Nagy nevek árnyékában

Magam sem gondoltam volna, hogy a múlt heti bejegyzésben megjelenített szerzőkhöz hamarosan talán közelebbi kapcsolat is fűz majd. Hogy hol érnek össze a szálak, az talán a bejegyzés végére kiderül. A könyv egyik olvasója nemrég azt mondta, hogy legyek optimista. Az alábbiakat olvasva persze nehéz.

Még mindig nem tudom, vajon mi kellene ahhoz, hogy a Csengőfrász szekere egy kicsit jobban meginduljon. Vegyük akkor elő újra a múlt héten említett elsőkötetes szerzőket, akikről azóta több adat áll rendelkezésemre. Adott a Máglyatűz című regény, melyet a David Autere szerzői néven alkotó Demkó Attila jegyez. A Máglyatűzből most épp a harmadik utánnyomás készül, és elfogyott belőle 5000 példány, és nem titkolt cél a 10 000 eladott könyv. Ha Attila nevét beütjük valamelyik netes keresőbe, elég sok portált kapunk eredményül, akik foglalkoztak vele és a könyvével. Elsőkötetes szerzőként azt hiszem ez igen csak jó eredmény. Sőt! Én az első negyedévben adtam el 500 példányt.

Vetter Szilvia, A.I. Willis  néven adta ki a Victoria című regényét. Az oldalának pár hónap alatt több mint ezer követője lett. Nemrég posztolta a szerzői facebook oldalára, hogy behívták az MTVA-ba interjúra. Az AVH regények oldalt ma 214-en kedvelik, úgy, hogy 4 éve fut, és kétszer ment ki fizetett hirdetés. Szóval látványosan valami nem úgy működik, ahogy kéne.

A könyvemről azóta elég sokan írtak a Moly-on, és értetlenkedtek, hogy lehet, hogy “csak” 500 példány fogyott el. És valóban, azt gondolom (bár e blogon nincs helye a politikának), a mostani bel- és kultúrpolitika szempontjából egy ilyen témájú könyvre van manapság igény. Sőt, az olvasói vélemények is egyértelműen azt igazolják, hogy talán mégsem olyan rossz, amit írtam. Ezt például ma olvastam, szintén a Moly-on: “Na, ez nagyon kellett…hónapok óta végre egy „letehetetlen” könyv, ami lassan 2 hónapja itt várakozott. Végig olvastam az éjszakát, és még hátborzongatóan hihető is. Lektűr ide vagy oda, azt is lehet jól csinálni: ez izgalmas és elég fajsúlyos.” Sőt, hosszas küzdelem árán a Terror Háza Múzeum 4(!) példányt átvesz bizományban a kiadótól. Ezek apró sikerek, amik persze jól esnek, de tudom, hogy mehetne ez jobban.

Mégis, mi lehet a gond? Vajon ha valaki nem a saját nevén publikál, az milyen hatással lehet az olvasói körre? Vagy csak a kapcsolati hálón múlik, ahogy azt a múltkor írtam a Barabási könyv kapcsán? Tehát ennyivel jobb lehet Attila és Szilvi kapcsolati rendszere? Az biztos, hogy a kiadói tevékenység sokat számít. Avagy minden, ami egy kicsit proaktívan járul hozzá a sikerhez. Egy Facebook bejegyzés megosztása a saját oldalon nem túl sok, és bár ebben az ÁBTL és a NEB is kiveszi a részét, ennél valamivel többet kéne tenni. Növelni kéne valahogy az regény “elérését”. Mert hiába az 500 példány, ez mégsem eredményezett 500 követőt az oldalon, holott az Utószóban még jelzem is, hogy lehet eljutni az internetes tartalomhoz.

Nos, mint azt említettem, Vetter Szilviával együtt dolgozunk az egyetemen, és az is kiderült, hogy Demkó Attilát pedig évek óta ismeri. Hát így született az ötlet, hogy tartsunk valamilyen nyilvános beszélgetést, hogy mint elsőkötetes szerzők hogyan látjuk a könyvkiadást, illetve kicsit beszéljünk a könyvünkről. Sőt, az is felmerül, hogy csatlakozzon még a beszélgetéshez Omar Sayfo is, aki az Allah tágas földje című könyv elsőkötetes szerzője. Ismét érdemes ránézni egy keresőre, ami alapján elég egyértelmű, őt is milyen gyorsan karolta fel a média, bár kétség kívül az ő esetében is a regénye témája igencsak aktuális, szóval érthető a média lelkesedése.

Mikor ezen a provizórikus beszélgetésen törtem a fejem, egyre inkább frusztrálónak érzem az egészet. A négy résztvevőből van két húzónév, egy harmadik szerző több, mint ezer követővel, és aztán vagyok én, aki valahogy próbál felfelé evezni a farvizen. Aki ugyan el tudja mondani, hogy milyen jó, hogy ez a könyv megjelent, milyen jó, hogy a szakma egy része melléállt, de hát ennyi, és nem több. Így még mindig azon töprengek, vajon mi kéne ahhoz, hogy valami tovább lökje a regény szekerét. Vagy tényleg elindítsa. Talán ez beszélgetés lesz az. Elvégre négy szerző már talán elegendő lehet ahhoz, hogy kiváltsa valamilyen könyves, vagy egyéb média figyelmét.

Share