Patthelyzet

Hosszas várakozás után XY kiadó végre válaszolt. És nem tudtam neki örülni. Szóbeli tájékoztatást kapott a „nagykertől”, hogy 400 példányt vennénk át, azaz ilyen mértékű érdeklődést mutatnának a regény iránt. Ami nem sok, így a kiadó nem is tudnak (akarna) országos terjesztést mögé tenni. Azt javasolták, adjuk ki valamelyik pénzügyi szponzorral, az ő kiadásukban. Ez viszont pont az, amit el akarunk kerülni, hiszen egy NEB, vagy ÁBTL kiadás esetében a lényeg veszik el, azaz jóval kevésbé kerül a regény középpontba, a terjesztés és a marketing is egészen máshogy alakulna. Szóval el voltam keseredve.

Ennek örvén elkezdtem böngészni, hova nem küldtem még el az anyagot. Így jutottam YZ kiadóhoz, akiknek még 2016-ban elküldtem a szöveget, válaszoltak is, hogy pár hét türelem. Ebből aztán másfél év lett. Szerencsére gyorsan válaszoltak, hogy milyen jó, hogy újra elküldtem, és napokon belül jelentkeznek. Nos, hiszem, ha látom.

Végül egy újabb levélváltás során XY kiadó már 500 példányt említett, és ez a patthelyzet. Egy országos terjesztéshez 1000 példány körül kéne kiadni, az 500 viszont már pont annyi, hogy érdemes legyen gondolkodni rajta, de van vele kockázat. Persze mennyi, teszem fel a kérdést, hiszen a kiadás anyagi vonzatának jelentősé részét a szponzorok fizetik. Szóval érthetetlen. Legalább is számomra.

Share