Csömör – avagy a kiadó válaszol

XY kiadó végre válaszolt. Levelük alább olvasható.

“Köszönjük, hogy kiadónknak felajánlotta a kéziratát, amely szépen, szinte hibátlanul fogalmazott mű. A helyszínek, részletek történeti hitelességéhez sem fér kétség. Ezért is hezitáltunk ilyen hosszú ideig a könyv sorsáról.  Ami miatt mégsem vállalkozunk a kiadásra, annak okai a következők: a szerzőnek nem sikerült eldöntenie, hogy a fordulatos cselekményre vagy a szereplők pszichológiai átalakulására teszi-e a hangsúlyt. Úgy tűnik, mind a kettőt megpróbálta, és ennek eredménye az lett, hogy mindkettő esetében hiányérzet marad az emberben. Tehát a mű se nem szépirodalom, se nem szórakoztató irodalom (ez alatt a pergő cselekményességet értem.) Viszont a szerzőnek van íráskészsége, tehát nem kéne abbahagyni az írást, csak a technikáját kellene fejlesztenie.”

Ami először eszembe jutott, az nem volt szalonképes. Ami másodszorra…nos az sem. Aztán öt perc múlva nekiálltam átgondolni a levelet. Egy tudományos cikk esetében a szerkesztő szerintem az ún. major revision címkét aggatta volna a kéziratra, ami annyit jelent, hogy dolgozd át, és akkor majd jó lesz. És a levél első fele alapján szerintem megérdemeltem volna egy ilyen ajánlatot. Azaz itt és itt át kéne írni, ezt kihúzni, oda többet írni, egyszóval némi szerkesztői segítséggel készre pofozni a kéziratot. De nem ezt írták. Ami a kritikát illeti, persze vitatkozhatom, de minek. Lehet, nem mindenben adnék nekik igazat. Ez van. Ugyanakkor épp ezért annyira kiábrándító a helyzet, mert a “hibátlanul fogalmazott” és a “hitelességéhez sem fér kétség” vélemények miatt tényleg szomorú ez. Olvastam egy csomó fórumon, hogy dobják vissza a kiadók a kéziratokat, mennyi apróságon lehet elbukni. Én meg úgy tűnik azért csak megugrottam egy halom szűrőt, és mégis. Azt is mondják, hogy manapság minden szemetet kiadnak már, de úgy tűnik a szemétél egy kicsit jobb anyagok mégis megakadnak a rendszeren. Szóval csalódott vagyok, hogyne lennék az, mert szerintem tényleg azon múlt, hogy a kiadó nem vállalta a kockázatot.

Ezek után mit lehet tenni? YZ kiadótól kaptam ajánlatot, hogy a 2018-as év folyamán megjelenteti a regényt. Erre most kaptam egy megerősítést is. “Én még tartom magam a 2018-as tervbe vett címekhez, meg pályázati lehetőséget keresek a kockázatosabb címekhez, jelesül ehhez is.” Így már “csak” maximum 15 hónapot kell várni a könyvre. 🙂 Amúgy belegondoltam, 2014 őszén kezdtem neki a regényírás projekt megvalósításához, tehát ha a kiadás eltart még egy évet, azzal négy év alatt sikerülhet megvalósítani a tervet. Négy év elképesztő sok idő, de hátha megéri kivárni.

Share