Letartóztatási papírok

Mielőtt elkezdtem a regényen dolgozni, emlékszem, elém került egy honlap, ami talán azt hirdette, hogyan írjunk regényt 100 nap alatt. Nos, visszatekintve, ez nem is akkora bravúr. No de kiadni…hát arról nem szólt a fáma. A regény tavasz óta kész van, és még mindig egy helyben toporgok. 🙁

Ellenben már így is elég sokat írtam a 7. fejezetben történő letartóztatásról, most bemutatok pár valódi iratot is. Az ÁVH egy dologhoz értett igazán: az iratgyártáshoz. Mindennek volt külön papírja, mint azt látni is fogjuk. Hogy ezek mennyit értek…nem sokat. A benne foglaltak inkább csak tájékoztató jellegűek. Tehát kezdjük ott, hogy elrendelik a letartóztatást.

image01a

Ezután a nyomozók felkeresték az illetőt, majd született egy házkutatási jegyzőkönyv is, melyet általában a gondnok és a felesége készséggel alátanúzott.

image02a

image03a

Készült egy lista a lefoglalt értékekről is, bár ezeket az őrizetbe vettek a legritkább esetben látták viszont, és persze több olyan érték is eltűnt, melyet aztán nem vettek jegyzőkönyvbe.

image04a

image05

 

Végül bevitték az illetőt, általában az Andrássy (Sztálin) út 60-ba, ahol egy újabb dokumentummal megindult az államvédelmi vizsgálat, s ezzel a kihallgatások végtelen sora.

image06a

A hetedik fejezet tehát ezt a témakört járja körbe, és e cselekményszál a kilencedikben folytatódik, ami értelem szerűen a gyanúsítottak kihallgatásáról, és sok egyébről is szól majd.

Aki mindezeket érdekesnek találta, az ossza meg a bejegyzést, s ha bármiben tudtok segíteni, azt köszönettel veszem.

Share