Látogatás az ÁVH-n

Mindenek előtt kezdjük azzal, hogy írtam a kiadónak egy érdeklődő levelet, ugyanis már egy hónapja áll náluk a kézirat. Megpróbáltam finoman érdeklődni, hogy mennyi az átlagos elbírálási idő, és egyáltalán értesítik-e a szerzőt elutasítás esetén? E mellett korábban érdeklődtek valamilyen dátumról, eseményről, amit esetleg figyelembe vehetnek a kiadáskor. Sajnos az ÁVH kapcsán nehéz olyan esemény találni, aminek az évfordulója kapcsán érdemes lenne egy könyvet kiadni. Sőt, hiába lesz jövőre 70 éves évfordulója az 1947-es kékcédulás választásnak, vagy épp Nagy Ferenc miniszterelnök lemondásának, ezek elég szomorú, dicstelen események. Sőt, jövő márciusban lenne kereken 125 éves Rákosi Mátyás. Az egyetlen, igazán szép, és említésre méltó dátum viszont már itt van a nyakunkon, ez természetesen 1956, és bár a regény nem ebben az évben játszódik, de az ÁVH megszüntetése a forradalomhoz kapcsolódik. Október viszont elég közel van, így nem hinném, hogy ez reális lenne a kiadónak. Azért reménykedjünk.

A másik említésre méltó esemény pedig szintén múlt héten történt, ugyanis ellátogattam egy épületbe, amiben korábban az ÁVH rendezkedett be. Itt meg nem nevezett okok miatt az épület kilétét és mai funkcióját fedje homály. Minden esetre elég megdöbbentő és tanulságos látogatás volt. Ezúton is köszönöm Annak, Aki Lehetővé Tette a látogatást. 🙂 A hely amúgy elég nyomasztó, főként úgy, hogy én tudtam, korábban milyen funkciót töltött be, ráadásul ez elég sok helyen tetten érhető. Bár valószínűleg újrafestették a falakt, de minden olyan sötét barnás-sárgás, lehangoló, az ajtók és a nyílászárók is eredetiek, a folyosók sötétek. Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy mik történhettek ott 50-60 évvel ezelőtt. Bár nem nézhettem szét annyira, amennyire szerettem volna, így is érdekes volt. Ez alapján lehet, hogy még pár helyen módosítom a szöveget.

Remélem, hamarosan beszámolhatok valami pozitív fejleményről, és most már hátha történik valami előrelépés a kiadás ügyében is.

Share